Mos Craciun poate fi considerat un fenomen, unul dintre putinele care au supraviețuit timp de secole si care a avut impact pe intreg mapamondul. Mai mult decat atat, an de an, acest fenomen ia amploare si batranelul rotofei si bonom cu barba alba devine din ce in ce mai popular, fiind acceptat chiar si in cele mai indepărtate colturi ale lumii.

Exista multe povesti și legende in legatura cu cine este si de unde vine Mos Craciun. Fiecare tara nordica pretinde a fi casa lui Mos Craciun: norvegienii sunt convinsi ca el locuieste in Drobak, in Danemarca, se spune ca ar trai langa insula Uman, in Rusia, resedinta oficiala a lui Mos Craciun se afla in orasul Ustyug, iar posta din Canada pretinde ca adresa de Moului este pe teritoriul tarii, la o adresa al carui cod este - H0H 0H0 -.



Americanii au mers mai departe, afirmand ca locuinta lui Mos Craciun este orasul North Pole din Alaska, de unde si varianta cu Polul Nord. Acest oras a devenit o atractie turistica datorita unui mare magazin de jucarii numit "Casa Mos Craciun". US Postal Service utilizeaza codul postal al orasului (99705) ca si cod postal promoțional al lui Mos Craciun.

Cu toate acestea, la nivel global teoria cea mai acceptata este ca Mosul traiește in Laponia, in nordul Finlandei, in apropierea orașului Rovaniemi, capitala provinciei. Satul lui Mos Craciun este situat pe marginea cercului arctic, in localitatea pe care finlandezii o numesc „Usa Laponiei“.



Satul lui Mos Craciun, datorita pozitiei sale pe frontiera polara, are o condiții climatice foarte neobisnuite și o atmosfera care este aproape ireala. Acolo, soarele de iarna straluceste palid, noaptea polara dureaza timp de aproape o luna, de la mijlocul lunii decembrie pana la inceputul lunii ianuarie, in timp ce soarele sta sus pe bolta de la mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii iulie.

Datorita pozitiei sale geografice in apropiere de Polul Nord, timp de minim de 200 de zile pe an, un joc mistic de lumina creeaza o atmosfera de basm. Fenomenul se datoreaza Aurorei Boreale, iar spectrul luminii ceresti se propaga in manunchiuri de nuante verde, albastru, rosu si violet . In vechime se credea ca această lumina este creata de vulpile polare care bat zapada cu cozile lor, creand scantei multicolore.

Pe langa lumina polara, atmosfera mistica din satul lui Mos Craciun este data si de padurile dese, de raul inghetat și de faimosul munte Korvatunturi, care are aspectul unui cap cu două urechi uriase, prin care, in conformitate cu o legenda locala, Mos Craciun poate auzi dorintele copiilor din intreaga lume.



In pesterile din Laponia, adanc in subteran, conform legendei, se afla atelierele de lucru in care ajutoarele lui Mos Craciun, elfii, fac jucarii pe tot parcursul anului, pentru a fi daruite copiilor depretutindeni in Ajun.

In Laponia, renii si cainii husky inhamati la sanii ii bucura pe vizitatori, purtandu-i prin peisajul de basm. Calatoria in apropiere de Cercul Polar este o atracție speciala in satul lui Mos Craciun, un fenomen unic in sine, construit în stil etnic specific provinciei Laponia, conform proiectului Asociației Finlandeze a Grupului Arrak Architects, compus doar din case din lemn. Satul este decorat cu mii de lumini, ghirlande si clopoței care contribuie la atmosfera de vacanta.

In sat exista si un oficiu postal care primeste milioane de scrisori de la copiii din intreaga lume. Mos Craciun, in biroul sau, raspunde la aceste scrisori si primeste micii vizitatori, care pot sa i se aseze in poala si isi spuna dorintele.