Fericirea, bucuria și magia definesc atmosfera speciala si spirtul Craciunului. Sarbatorile de iarna au o importanta deosebita si ocupa un loc special in sufletul nostru. Pentru copii acesta este, poate, cel mai important moment din an si, prin caracterul sau, are un impact emotional deosebit, influentand dezvoltarea micutilor. 


Din acest motiv, spun psihologii, este important sa se creeze o atmosfera unica, an de an, sa se acorde atentie ficarui detaliu si, pe cat posibil, sa oferim surprize, de la decorul casei si impodobirea bradului, pana la noi colinde pe care sa le cante toata familia. Craciunul ne uneste, ne face mai buni, mai generosi, mai iertatori, mai intelegatori si mai veseli, dar mai ales ne aduce impreuna si ne ajuta sa pastram traditiile si obiceiurile stravechi. Craciunul este mai ales despre “a darui”, iar un parinte trebuie sa fie original si inspirat pentru a-i face o bucurie reala celui mic, asa cum merita!




In epoca globalizarii, prin intermediul mass media, s-a conturat un Mos Craciun “comercial”, pe care il vedem in clipurile numeroaselor reclame, in filme sau chiar la mall. Mos Craciun a devenit in zilele noastre “Mosul”, mai scurt, mai concis, mai repede de pronuntat. Dincolo de contemporan se ascunde legenda, care este cu adevarat importanta. Cine este de fapt batranelul bonom si rotofei, cu barba alba si un zambet pentru fiecare, cel care aduce daruri copiilor cuminti? 

In Romania secolului XIX, Mos Craciun este prezentat ca un batran generos, fratele sau vecinul lui Mos Ajun, in perioada comunista Mos Craciun s-a transformat in Mos Gerila, dar oricum ar fi, copiii mici si mari l-au asteptat intotdeauna cu emotie.




In intreaga Europa, se impodobeste bradul pentru ca in seara de Ajun batranelul indragit sa aseze cadourile mult asteptate. In Anglia copiii il asteapta pe “Santa Claus”, in Franta pe “Papa Noël”, in Serbia pe “Deda Mraz”, in Bulgaria pe „ Mos Koleda “, in Ungaria pe „Mikulas“, in Grecia pe „Agios Vasilis” (Άγιος Βασίλης), la noi pe Mos Craciun... și așa mai departe.  Fiecare popor cu are propria versiune a unui om batran si bun, mereu barba lunga si alba, care aduce cadouri copiilor în ajunul  Craciunului si care are o stransa legatura cu imaginea Sfantului Nicolae.


Cum a devenit Mos Craciun un fenomen global?


Este logic sa ne intrebam cum a devenit Mos Craciun un fenomen global, acceptat de atatea culturi diferite, care a generat aproximativ aceleasi traditii si obiceiuri si care dainueste de secole. Unul dintre raspunsuri poate fi gasit in imaginea fara pata a batranului indragit si in caracterul sau generos si jovial. Desi imaginea sa a fost exploatata comercial pana la epuizare si foarte multe tari l-au “revendicat”, Mos Craciun este universal, unic si special, apartinand inimilor noastre si constiintei globale.




Cine este, Mos Craciun sau Sfantul Nicolae?


Este vorba de acelasi personaj, Mos Craciun asa cum il stim azi isi are radacinile in religie, iar dupa unuii etnologi chiar si figura sa a fost creata dupa reprezentarea iconografica a Sfantului Nicolae, un sfant bun si generos care daruia monede si dulciuri copiilor saraci sau bolnavi. El obisnuia sa le puna in ajunul zilei sale in sosete la semineu sau in cizmele asezate la usa.

Legenda spune ca, o data, Sfantul Nicolae a salvat trei fete al caror tata, care isi pierduse averea si era un om lipsit de suflet, a fost pe cale să le vanda unor negustori de sclavi, pentru ca nu mai avea cu ce le hrani. Sfantul Nicolae, pentru a le salva, a mers la casa lor pe timp de noapte si  a aruncat pe fereastra un pachet de monede de aur pentru a le salva. Monedele de aur au cazut in cizmele asezate la usa, iar de aici vine obiceiul de a pune darurile astfel. O alta versiune   a legendei spune ca Sfantul Nicolae  a aruncat monedele in jos , pe horn,  si au cazut in sosetele pe care fetele le-au intins la uscat langa semineu. Imaginea Sfântului Nicolae a fost combinata cu a altor figuri mitice, in special cele din tradiția precreștina a slavilor vechi și a vechilor germani. Zeul germanic Odin și cel sloven Claus au contribuit la crearea personajului pe care il cunoastem astazi.

Atat la  ortodocsi, cat si la catolici, si, mai recent, in toate celelalte religii și credințe, perioada darurilor incepe in ziua Sfantului Nicolae si se incheie in ziua de Craciun.

In unele tari europene, in perioada Sarbatorilor de iarna, copiii primesc de mai multe ori cadouri, dar cele mai importante sunt daruite in ziua de Craciun. In Romania, traditia de a pune daruri in ghetele frumos lustruite in ziua de Sfantul Nicolae se pastreaza si azi. In Spania, copiii primesc darurile in “Fiesta de Los tres Reyes Mages” sau ziua de Boboteaza din credinta ortodoxa.

Oricum ar fi, Craciunul ii bucura deopotriva si pe cei care primesc si pe cei care daruiesc, Pentru parinti este o adevarat provocare si an de an ei trebuie sa fie originali si inventivi si sa se ridice la inaltimea asteptarilor celor mici, ca “inlocuitori” demni ai lui Mos Craciun sau ai Sfantului Nicolae.